Meer dan een jaar na het officiële einde van de staatsoperaties in het Sur district van Diyarbakir, gaat de vernietiging van leefgebied en cultureel erfgoed nog altijd door, zo blijkt uit het schaderapport van Nevin Soyukaya, archeoloog en voormalig hoofd van de afdeling cultureel erfgoed van de gemeente Diyarbakir.

Het rapport laat zien hoe het specifieke karakter van het Sur district, de oude stad binnen de stadsmuren van Diyarbakir, onherstelbare schade wordt toegebracht als gevolg van de militaire operaties in 2015 en 2016 en de daarop volgende en nog altijd voortdurende systematische sloop en vernietiging. Tijdens de militaire operaties is zwaar geschut ingezet en zijn tienduizenden inwoners gedwongen vertrokken. Na het einde van de staatsoperaties heeft de Turkse regering besloten tot de onteigening van 6292 van de 7714 parcelen in het Sur district. Honderden gebouwen zijn van de aardbodem verdwenen, de wegen zijn verbreed, wijken zijn uitgewist, pleinen zijn gemaakt en scholen zijn in politieposten of militaire posten omgezet. De verbrede straten verbinden nu deze militaire posten zodat tanks en andere militaire voertuigen door de stad kunnen. In zeker 5 van de 15 buurten, voornamelijk in het oostelijke gedeelte, zijn huizen en monumenten volledig uitgewist en is het onwaarschijnlijk dat inwoners nog terug kunnen keren.

Het Urban Conservation Plan uit 2012, een belangrijk document voor de UNESCO aanvraag, is door de regering eind 2016 aangepast om het ‘urban renewal‘ project te kunnen uitvoeren. In 2012 had de regering dit reeds voor ogen, maar het was onverenigbaar met het Urban Conservation Plan en stuitte op grote weerstand. Het Urban Conservation Plan uit 2012 was met inspraak van alle stakeholders tot stand gekomen en richtte zich op het behoud van het specifieke karakter van de oude stad voor de inwoners en de instandhouding van eeuwenoude gebouwen en stratenpatronen. De nieuwe plannen van de regering daarentegen zeggen zich te richten op veiligheid, maar brengen vooral enorme schade toe aan het unieke karakter van de oude stad en houden geen rekening met de getroffen inwoners.

 

Volledige rapport: Damage Assessment Report – Conflict Period and following Demolition of the Old city (SURİÇİ) of DIYARBAKIR

Amnesty International publiceerde in 2016 ook al een zeer verontrustend rapport over de wederopbouwplannen van de regering en de voortdurende schendingen van de rechten van de inwoners van Diyarbakir: “Displaced and dispossessed: Sur residents’ right to return home”

 

 

 

Deel op Facebook of Twitter