De mensenrechten staan in Turkije al lange tijd onder druk. Er is een grootschalige aanval gaande op democratisch verkozen volksvertegenwoordigers en de Koerdische bevolking. Steeds meer journalisten en academici zitten in detentie. De afgelopen jaren zijn zeker 165 mediakanalen en 37 vrouwencentra onder dwang gesloten.

30 maart 2014 waren 105 burgemeesters van HDP verkozen. Inmiddels zijn  84 van deze burgemeester uit het ambt gezet en heeft de Turkse regering eigen AKP-ambtenaren aangesteld. 89 burgemeesters zijn in gevangenschap genomen vanwege hun politieke opvattingen. De Turkse president Erdogan liet al eerder verstaan dat hij ook bij de komende verkiezingen eventuele verkozen burgemeesters van de pro-Koerdische HDP uit hun ambt zal zetten. Er wordt verwacht dat de HDP in de aanloop naar de verkiezingen weer zwaar onder vuur zal komen te liggen van de Turkse Staat. Eén van de leden in het Turkse parlement voor de HDP, LeylaGüven, is ondertussen bezig met een uitputtende hongerstaking van inmiddels meer dan 110 dagen om de vrijlating van politieke gevangenen te eisen. Onder hen de sinds 1999 gevangen zittende Koerdische PKK-leider Abdullah Öcalan.

Er komen verkiezingen aan terwijl tientallen parlementariërs, burgemeesters en volksvertegenwoordigers in gevangenschap zitten. Burgemeesters en kandidaten voor de gemeenteraad worden aangehouden. In hoeverre kunnen de verkiezingen democratisch verlopen en wat gaat er daarna gebeuren?

Kurds & Friends organiseert een debat om bij Nederlandse Kamerleden, journalisten en het algemene publiek aandacht te vragen voor gemeenteraadsverkiezingen in Turkije op 31 maart en de hongerstaking van HDP parlementariër Leyla Guven in haar hongerstaking 130ste dag.

U bent van harte welkom op het debat over de gemeenteraadsverkiezingen in Turkije op 31 maart 2019. En solidariteit met Leyla Guven in haar hongerstaking op 130ste dag

Datum: 13 maart 2019
Locatie: Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag (Zaal Wandelganger 1)
Tijd: 19.30-21.00 uur
Toegang:  gratis, aanmelden verplicht i.v.m. beperkt aantal plaatsen via Kurdsandfriends@gmail.com
Voertalen: Nederlands, Turks, Engels

Programma
19.30 Welkom, koffie, thee
20.00 Introductie door debatleider Guido van Leemput
20.10 Ertugrul Kurkcu, parlementslid HDP: de actuele mensenrechtensituatie in Turkije,  hongerstaking en Leyla Guven en  gemeenteraadverkiezingen
20.30 Reactie van Kamerleden: Sadet Karabulut (SP), Martijn van Helvert (CDA)
20.45 Debat met het publiek
22.00 Slotopmerkingen en vervolgplannen

Ertugrul Kurkcu is geboren op 5 mei 1948, Turkse politicus, socialistische activist. Van Juni 2011 tot met juni 2018 was hij HDP parlementariër, vanaf 22 juni 2014 is hij huidige erevoorzitter van de Democratische Volkspartij (HDP en Vanaf 8 oktober 2018 is honorair medewerker van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE).

HDP
De HDP  (Halkların Demokratik Partisi, Peoples’ Democratic Party) is een conglomeraat van progressieve Koerdische en Turkse partijen waarin ook andere minderheidsgroepen zoals de Alevieten en Christenen vertegenwoordigd zijn. De HDP heeft 59 zetels in het Turkse parlement. De HDP spreekt een brede democratische volksbeweging aan die de ambitie heeft om Turkije om te vormen tot een rechtsstaat.

Kurds & Friends
Het comité Kurds & Friends bestaat uit lobbyisten, wetenschappers en advocaten en zet zich in voor de bescherming en bevordering van de mensenrechten in Turkije in het algemeen en voor de Koerden in het bijzonder.

Deel op Facebook of Twitter