Koerdische burgemeester in ballingschap in gesprek met Haagse politici.

Fatma Şık, de burgemeester van Sur in ballingschap, geeft op 18 december om 17.30 uur een rondleiding in het Atrium aan Haagse politici. Ze opent daarmee een fototentoonstelling over de vernietiging van de eeuwenoude stadswijk waarvan ze burgemeester was.

Sur is een deelgemeente van Diyarbakir, een grote Koerdische stad in het zuidoosten van Turkije. Het eeuwenoude Sur, is deels door UNESCO tot beschermd erfgoed verklaard. Er is weinig meer over van Sur als gevolg van oorlogshandelingen die in 2015 en 2016 plaatsvonden. Volgens de Verenigde Naties zijn in totaal 350.000 tot 500.000 mensen ontheemd geraakt door deze grootschalige operaties. Fotograaf Piet den Blanken trok vorige zomer naar Sur om de restanten van dit ooit zo bedrijvig en levendig stadscentrum in beeld te brengen en om de mensen te spreken die noodgedwongen Sur moesten verlaten.

Fatma Şık was burgemeester van Sur ten tijde van de belegering van haar wijk. Ze werd – net als tientallen andere – niet regeringsgezinde – gekozen burgemeesters in Turkije – gearresteerd en zat acht maanden in voorarrest. Ze vluchtte daarna naar Zwitserland. Fatma Şık komt speciaal voor de opening naar het Atrium in Den Haag. Ze geeft Haagse politici uitleg over de geschiedenis achter de foto’s en haar ervaringen als getuige en lokaal verantwoordelijk politica ten tijde van de oorlogshandelingen.

Programma opening fototentoonstelling 18 december 2018, Atrium Den Haag
17.30   Welkom
17.35   Fatma Sik leidt Haagse politici langs foto’s. Toegezegd: de fractievoorzitters van de Haagse Stadspartij, Joris Wijsmuller, en van GroenLinks Den Haag, Arjen Kapteijns en Tweede Kamerleden Martijn van Helvert van het CDA en Sadet Karabulut van de SP.
17.55   Reactie van Haagse politici

De fototentoonstelling de ‘De vernietiging van Sur’ is vanaf 18 december 2018 tot 7 januari 2019 te zien in het Atrium van het Haags Stadshuis, Spui 70. Openingstijden: maandag t/m vrijdag 7.00 tot 19.00 uur, donderdag tot 21.30, zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur. Gesloten: 25, 26 december en 1 januari.

Deel op Facebook of Twitter