Op 18 december 2018 opende Fatma Şık, de co-burgemeester in ballingschap van Sur de fototentoonstelling van Piet den Blanken: ‘De vernietiging van Sur. Het Koerdisch hart in Turkije’ in het Haagse Atrium. Ze leidde Haagse politici rond en gaf uitleg over de geschiedenis van Sur en het lot van de inwoners. De tentoonstelling is nog tot 7 januari te zien.

“Sur is het meer dan zevenduizend jaar oude hart van Mesopotamië waar al eeuwenlang verschillende volken hecht met elkaar samenleven. Dit door UNECO als cultureel erfgoed erkende centrum van Diyarbakir is vernietigd door de Turkse overheid”, zei Şık. Ze was zichtbaar geroerd door het feit dat ‘haar’ burgers nu zo prominent in het midden van het politieke hart van Nederland de aandacht krijgen. Ze kende alle families die door Piet den Blanken zijn geportretteerd. “Het was zo’n bijzondere gemeenschap”, vertelde Şık, “Het was één grote familie die nu volkomen uit elkaar gerukt is en elkaar niet meer kan vinden omdat iedereen ontheemd is geraakt. Dat was waarschijnlijk ook mede reden waarom ze doelwit waren van de Turkse overheid. Die hechte banden vormden een bedreiging in de ogen van de autoriteiten.”

Veel politieke interesse
Fatma Şık werd ontvangen door de Haagse gemeenteraadsleden Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij), Arjen Kapteijns (GL), Serpil Ateş (GL), Maarten De Vuyst (GL), Birgül Özmen (D66) en het tweede Kamerlid Sadet Karabulut (SP).

Fatma Şık benadrukte dat de foto’s maar een heel klein deel van de buitenkant van de wijk Sur laten zien: “de vernietiging is midden in de wijk vele malen ernstiger maar daar heeft niemand toegang toe. Er stonden ongeveer 50.000 gebouwen waarvan de helft volledig is vernietigd. Elke steen in Sur heeft zijn eigen eeuwenoude geschiedenis en nu is het allemaal weg.” Serpil Ateş vroeg waar alle inwoners heen zijn gegaan. “Toen in de jaren negentig Koerdische dorpen door de overheid werden platgebrand, zijn de meeste Koerden naar de grote steden of het Westen gevlucht”, vertelde Şık. “Dit keer is het anders, ongeveer 98% procent van de ontheemden is in Diyarbakir gebleven. Bijna iedereen vindt opvang bij familie of vrienden. Mensen die het kunnen betalen, huren een woning in een van de buitenwijken van Diyarbakir.”

Arjen Kapteijns heette Şık namens de gemeenteraadsleden van harte welkom in de stad. “Ik heb grote bewondering voor uw moed en strijdbaarheid”, zei Kapteijns. “Ik denk dat veel mensen wel eens in de krant hebben gelezen over de oorlog in Turkije maar met deze foto’s wordt het beeld van alle ontberingen die de mensen van Sur hebben doorgemaakt pas echt goed zichtbaar. Ik ben er trots op dat deze foto’s nu hier in Den Haag hangen.” “Het is inderdaad enorm belangrijk dat zoveel mogelijk mensen deze foto’s komen bekijken”, vulde Sadet Karabulut aan, “maar ik zou vooral ook willen weten wat we verder kunnen doen vanuit onze positie.”

Solidariteit Den Haag – Sur
Şık bedankte de gemeente Den Haag sprak de hoop uit dat ze politici ooit in Sur zou mogen ontvangen. Ze vertelde dat er op dit moment grote zorgen zijn over de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2019. Na de vorige verkiezingen zijn lokale gekozen politici vervangen door ambtenaren die namens de overheid het bewind over de Koerdische steden en dorpen voeren. “Het is van belangrijk dat er druk komt op president Erdogan zodat de mensen die worden gekozen ook echt hun positie krijgen na de verkiezingen”, zei Şık. Ze opperde ook het idee dat lokale en nationale volksvertegenwoordigers uit Nederland als informele waarnemers naar de verkiezingen zouden kunnen gaan in maart volgend jaar. Dit idee werd omarmd door alle aanwezigen. Karabulut sprak de belofte uit om dit initiatief verder op te pakken. “Het is heel belangrijk dat we ook vanuit onze lokale politieke solidair zijn met onze collega’s in Diyarbakir”, zei Birgül Özmen. Ze zei vereerd te zijn dat Den Haag ruimte biedt aan de beelden. “Het is stad waar mijn ouders vandaan komen.”

Kerstgedachte
Joris Wijsmuller benadrukte dat het Haagse Atrium de meest logische plek is voor een tentoonstelling als deze. “We zijn hier in het hart van de lokale democratie en bovendien in de stad van vrede en recht. Het gaat hier over mensen in Sur, waarvan er in Den Haag veel familieleden wonen. Het is goed dat de bevolking van Den Haag hiermee geconfronteerd wordt en bijzonder dat dit juist plaatsvindt in de weken dat hier in het Atrium allerlei Kerstactiviteiten plaatsvinden. Een goed moment om stil te staan bij deze schrijnende realiteit.”

Meer informatie

De fototentoonstelling de ‘De vernietiging van Sur’ is vanaf 18 december 2018 tot 7 januari 2019 te zien in het Atrium van het Haags Stadshuis, Spui 70. Openingstijden: maandag t/m vrijdag 7.00 tot 19.00 uur, donderdag tot 21.30, zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur. Gesloten: 25, 26 december en 1 januari.

Deel op Facebook of Twitter